Forskere i Sydkorea har opdaget en teknologi, der kan omprogrammere kræftceller og potentielt erstatte klassiske behandlinger som kemo og stråling.
En gruppe forskere i Sydkorea har udviklet en banebrydende metode, der kan omvende kræftceller – og i stedet genskabe dem som normale celler.
Teknologien retter sig især mod tarmkræft og lover en langt mildere behandling end de nuværende alternativer.
Ved hjælp af digital twin-teknologi har forskerne skabt virtuelle modeller af gen-netværk. Det gør det muligt at finde frem til de molekylære “hovedkontakter”, der styrer, hvornår en celle bliver kræftsyg. Ved at påvirke disse genveje kan cellens kræftudvikling nulstilles.
Digital teknologi skal erstatte destruktiv behandling
Ifølge forskerne er målet at gå uden om metoder, der slår celler ihjel. I stedet forsøger man at ændre kræftcellers opførsel og vende dem tilbage til normal funktion.
Det kan betyde færre bivirkninger, og teknologien åbner også døren for mere generelle og reversible behandlingsformer mod forskellige typer kræft.
“Vi prøver ikke at ødelægge kræftcellen. Vi forsøger at genskabe den. Det er en helt ny tilgang til kræftbehandling,” fortæller en af forskerne ifølge Pubity.
Modellen er stadig i udvikling, men forskerholdet fra KAIST-universitetet i Sydkorea har allerede demonstreret, at metoden virker i virtuelle eksperimenter.
Næste skridt bliver test i levende celler og derefter forsøg på mennesker.
Færre bivirkninger og højere præcision
Den nye metode sigter efter at minimere gener som hårtab, træthed og kvalme. De skyldes ofte de aggressive behandlinger, som patienter i dag må gennemgå.
I stedet peger forskningen på en fremtid, hvor kroppen kan hele sig selv gennem genetisk reprogrammering.
Ifølge WHO bliver næsten hver tredje mand i verden ramt af kræft i løbet af livet. Derfor kan nyheden få stor betydning – hvis teknologien viser sig effektiv i praksis.