Flere danskere dropper amerikanske varer i protest mod Trump. Men hvor meget betyder det egentlig?
Danskere diskuterer i stigende grad, om de skal fravรฆlge amerikanske produkter. Sociale medier flyder over med opfordringer til at boykotte Tesla, McDonaldโs og Coca-Cola som en reaktion pรฅ Donald Trumps politik. Men spรธrgsmรฅlet er, hvor meget det i praksis รฆndrer.
En ny undersรธgelse fra Megafon viser, at 47 procent af danskerne bevidst har fravalgt amerikanske varer, og 81 procent har fรฅet et mere negativt syn pรฅ Tesla. Pรฅ Facebook er gruppen Boykot varer fra USA vokset til nรฆsten 90.000 medlemmer, hvor debatten raser om, hvilke produkter der bรธr undgรฅs.
Supermarkedskรฆden Salling Group har valgt en mere indirekte tilgang. I Netto, Fรธtex og Bilka er visse varer nu markeret med en sort stjerne, der viser, at de er produceret i Europa. Det er ikke en boykot af USA, men snarere en service til de kunder, der รธnsker at handle europรฆisk.
Politikere har ogsรฅ markeret sig. Europaminister Marie Bjerre (V) postede et billede pรฅ Instagram af sin indkรธbskurv fyldt med europรฆiske varer. โDet fรธles godt at kรธbe europรฆisk i disse tider,โ skrev hun โ uden at nรฆvne USA.
Dansk import fra USA er begrรฆnset
Selvom boykotten fylder meget i debatten, viser tallene en anden virkelighed. Ifรธlge Danske Banks chefanalytiker, Louise Aggerstrรธm Hansen, udgรธr direkte amerikansk import kun 1,2 procent af den samlede danske import af fรธde- og drikkevarer. For tรธj er andelen endnu lavere, blot 0,2 procent โ omtrent det samme som fra Norge og Malaysia.
Det er let at undgรฅ Leviโs jeans eller Starbucks-kaffe, men mange amerikanske brands producerer i andre lande. En Apple-telefon er mรฅske designet i Californien, men produceret i Kina. Coca-Cola, som ofte nรฆvnes i boykotdebatten, tappes af Carlsberg i Fredericia. Det betyder, at selv en massiv dansk boykot nรฆppe vil pรฅvirke amerikanske virksomheder nรฆvnevรฆrdigt.
Historiske boykotter โ virker de?
Der findes eksempler pรฅ effektive forbrugerboykotter. I 1990โerne droppede mange danskere fransk vin i protest mod Frankrigs atomprรธvesprรฆngninger i Stillehavet. Efter massiv international modstand stoppede Frankrig sprรฆngningerne i 1996.
Et andet eksempel er boykotten af sydafrikanske varer under apartheid. Her gik bรฅde private og stater sammen, hvilket fรธrte til รธkonomisk pres og medvirkede til regimets fald i 1994.
Men der er en afgรธrende forskel. Begge disse boykotter var del af en stรธrre international bevรฆgelse. Hvis kun รฉt lille land stรฅr bag en boykot, har det sjรฆldent den store effekt.
Boykot som signal โ men uden reel effekt
For mange handler boykot ikke kun om รธkonomisk pรฅvirkning, men ogsรฅ om at sende et politisk signal. Det er en mรฅde at vise utilfredshed med Trumps politik, hans stรธtte til Rusland og truslen om at tage kontrollen over Grรธnland.
Selvom de รธkonomiske konsekvenser er begrรฆnsede, har boykotten skabt opmรฆrksomhed i udlandet. Det amerikanske nyhedsbureau Associated Press skrev for nylig om โdansk vikingeblod i kogโ og boykotten af amerikanske varer. Det viser, at den danske reaktion bliver bemรฆrket, men spรธrgsmรฅlet er, om det รฆndrer noget i USA.
Vil en stรธrre boykot kunne mรฆrkes?
Hvis hele EU gik sammen om en samlet boykot, kunne det fรฅ effekt. EU er en af USAโs stรธrste handelspartnere, og en koordineret indsats kunne ramme amerikanske virksomheder hรฅrdere. Men en dansk enegang รฆndrer nรฆppe meget.
Forbrugerprotester kan vรฆre en stรฆrk markering, men som historien viser, krรฆver det globalt pres for at skabe en reel รฆndring. For de fleste amerikanere vil en dansk boykot formentlig gรฅ ubemรฆrket hen.