NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU Lร†ST?

Annonce: spot_img

Michelin til lavpris: Her er verdens billigste Michelin-mad

Billigste Michelin-restauranter i verden ligger i Vietnam og Brasilien โ€“ men hvad betyder Michelin-stjernerne egentlig for restauranter og kokke?

Michelin-stjerner forbindes ofte med dyre luksusrestauranter i verdens storbyer. Men i 2024 viser en ny opgรธrelse fra Statista, at de billigste Michelin-restauranter findes i Vietnam og Brasilien. Her koster en menu pรฅ en Michelin-restaurant typisk kun omkring 900 danske kroner.

Mens Vietnam topper listen med en gennemsnitspris pรฅ cirka 895 kroner (130 amerikanske dollar), fรธlger Brasilien lige efter med 902 kroner (131 amerikanske dollar). Det stรฅr i skarp kontrast til Danmark, som ifรธlge samme undersรธgelse har verdens dyreste Michelin-restauranter.

Hvad er en Michelin-stjerne, og hvorfor er den vigtig?

En Michelin-stjerne gives til restauranter, der ifรธlge Michelin-guiden leverer enestรฅende madlavning.

Michelins inspektรธrer vurderer blandt andet rรฅvarernes kvalitet, smagsharmoni, kokkens hรฅndvรฆrk og personlighed i retterne. Det der vรฆgtes allerhรธjest er dog, at restauranten holder samme hรธje niveau hver gang. Derfor fungerer en Michelin-stjerne som et sikkert tegn pรฅ en ekstraordinรฆr madoplevelse.

At fรฅ en Michelin-stjerne kan derfor ogsรฅ รฆndre en restaurants skรฆbne, fordi det er med til at sรฆtte den pรฅ verdenskortet. Kokke bruger ofte รฅrevis pรฅ at perfektionere deres retter i hรฅb om at opnรฅ anerkendelse, som sikrer bรฅde prestige og flere gรฆster.

Hvornรฅr begyndte man at uddele Michelin-stjerner?

Michelin-guiden blev oprindeligt grundlagt tilbage i 1900 af de franske dรฆkproducenter ร‰douard og Andrรฉ Michelin. Deres mission dengang var at fรฅ folk ud at kรธre pรฅ landevejene og dermed รธge dรฆksalget. Guiden var gratis og indeholdt kort, vรฆrksteder og spisesteder.

I 1926 besluttede Michelin-guiden at tilfรธje en stjerne som symbol pรฅ god mad. I starten kunne restauranter kun fรฅ en enkelt stjerne. Det nuvรฆrende system med op til tre stjerner, der indikerer sublim madkunst, blev fรธrst indfรธrt i 1931.

Sรฅdan vurderer Michelin sine restauranter

Vurderingen af restauranter foretages anonymt af professionelle inspektรธrer, der har en baggrund inden for mad og hospitality. De besรธger restauranterne flere gange รฅrligt og vurderer dem ud fra konsekvens, kvalitet og personlighed i madlavningen.

Michelin-inspektรธrerne ser hverken pรฅ indretning, service eller vinkort, nรฅr de tildeler stjerner. Fokus er udelukkende pรฅ maden, der bliver serveret. Restauranterne har ikke brug for at ansรธge om en Michelin-stjerne, hvis de allerede er nรฆvnt i guiden, da alle restauranter automatisk genvurderes hvert รฅr.

Betydningen af de eftertragtede stjerner

En Michelin-stjerne er noget rigtig mange for restauranter og kokke arbejder henimod, fordi det udover anerkendelsen ofte giver mere opmรฆrksomhed og flere kunder.

Men med stjernerne fรธlger ogsรฅ et รธget pres. Restauranterne skal opretholde niveauet รฅr efter รฅr for ikke at miste stjernen igen. Derfor investerer restauranter ofte i bรฅde talentfulde kokke og kvalitetsrรฅvarer for at fastholde det eftertragtede kvalitetsmรฆrke.

For gรฆster betyder det samtidig, at Michelin-stjernerne fungerer som en trovรฆrdig guide til unikke og fremragende madoplevelser โ€“ uanset om menuen koster tusindvis af kroner i Kรธbenhavn eller blot nogle fรฅ hundrede kroner i Hanoi eller Sรฃo Paulo.

Trine Olsen
Trine Olsen
Trine er redaktรธr pรฅ Nordic Insider. Hun elsker lรฆkkert design, gourmetmad og oplevelser i ind- og udland. Har du en idรฉ til en god historie? Sรฅ skriv til hende pรฅ trine@nordicinsider.dk

Husk ogsรฅ at lรฆse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT Lร†SE