Renterne falder fortsat på variabelt forrentede lån, mens fastforrentede lån ligger stabilt – her er vurderingen af bolig- og realkreditrenterne i resten af 2025
Danske boligejere har fået flere gode nyheder i 2025, hvis de har lån med variabel rente. Nationalbanken har sænket sin rente til 1,85 procent, og det har ført til lavere renter på realkreditlån med kort rentebinding. Spørgsmålet er, om tendensen fortsætter – og hvad det betyder for dit boliglån.
Forventningerne til renten i 2025 afhænger i høj grad af både økonomisk usikkerhed, geopolitik og inflation. Men især én ting skiller sig ud: De variable renter falder, mens de lange, fastforrentede lån ligger nogenlunde fast på niveauet omkring 4 procent.
Det er derfor afgørende, hvilken lånetype man har – eller overvejer at vælge.
Lavere renter på F1, F3 og F5-lån i 2025
Der er allerede priset yderligere rentefald ind i markedet for realkreditlån med variabel rente. For eksempel ligger renten på F1-lån i dag lavere end Nationalbankens rente, hvilket vidner om en klar forventning om fortsat fald i de korte renter.
På de lidt længere variabelt forrentede lån – som F3 og F5 – har renterne også været lave gennem årets første måneder. Seneste prognose viser, at renten på F3 og F5-lån vil ligge mellem 2,2 og 2,5 procent resten af året.
Hvis man ønsker lavest mulig ydelse lige nu, anbefaler flere banker derfor lån med kort rentebinding. Det kan være et prioritetslån, der følger Cibor-renten med opdatering hver tredje måned – eller en af realkreditinstitutternes rentetilpasningslån.
Fastforrentede lån står stille trods lavere inflation
Mens den korte rente falder, har renten på fastforrentede realkreditlån ikke fulgt samme kurs. Obligationer med fast 4 procent rente handles fortsat under kurs 100, og der er ikke udsigt til markante fald i løbet af 2025.
En væsentlig forklaring er, at mange lande i Europa har iværksat storstilede investeringsplaner – især til oprustning og energiomstilling – som i vid udstrækning finansieres via lån. Samtidig stiger renterne i USA, og det påvirker de lange danske statsobligationer, som realkreditrenterne spejler sig i.
I øjeblikket handler 10-årige statsobligationer til 2,32 procent, op fra 1,80 procent ved årets begyndelse. Derfor forbliver fastforrentede boliglån på omkring 4 procent – og det er også niveauet, flere banker forventer resten af året.
Hvad bør du vælge?
Hvis du overvejer at tage nyt lån i 2025, afhænger valget af din økonomiske situation og risikovillighed. Ønsker du tryghed og faste udgifter, er 4 procent fast rente det mest stabile valg. For dem med højere risikotolerance – og som tror på fortsat faldende renter – kan variabel rente give lavere månedlige ydelser.
Vil du omlægge lån, skal forskellen i kuponrente på det nye og gamle lån være mindst 1,5 procentpoint, før det kan betale sig ifølge flere banker.
Prognosen er, at korte realkreditrenter vil fortsætte med at falde i løbet af 2025, mens fastforrentede lån bliver på nuværende niveau. Men markedsudsving – blandt andet fra handelskrig og amerikansk økonomi – kan hurtigt ændre billedet.