Ny forskning viser, at enkelte mennesker er født med en mutation, der sparer dem for søvn og giver mere tid i døgnet – uden at de går ned på energi eller hjernefunktion.
En ny undersøgelse tyder på, at visse mennesker med en særlig mutation i SIK3-genet kan fungere helt normalt med kun 4 til 6 timers søvn. Søvnmønstret er observeret hos en ældre kvinde, der i en alder af over 70 år stadig kun sover lidt over 6 timer om natten uden at vise tegn på kognitiv nedgang.
Opdagelsen er gjort af forskere fra Chinese Academy of Sciences, der i laboratorieforsøg også har fundet samme effekt hos mus med den sjældne mutation. Dyrene sov mindre og havde ændret hjerneaktivitet i synapseområder, som er centrale for søvnregulering.
Genet bag naturligt korte søvnbehov
SIK3-genet spiller en rolle i produktionen af proteiner, som regulerer cellulær aktivitet i hjernen. Det har indflydelse på, hvor meget søvn hjernen har behov for for at udføre vigtige funktioner som hukommelse, immunforsvar og cellereparation.
Mutationer i SIK3 forbindes nu med det, forskerne kalder “natural short sleeper”-egenskaben. Det betyder, at nogle mennesker simpelthen er genetisk kodet til at sove mindre – uden negative helbredseffekter.
“Resultatet er endnu et bevis på, at genetik spiller en væsentlig rolle i søvnens længde og kvalitet,” fortæller forskerne bag studiet ifølge Pubity.
Ny viden kan hjælpe mod søvnforstyrrelser
Selvom behandlinger baseret på genet endnu er langt fra klinisk brug, åbner fundet for nye forståelser af søvnens mekanismer. Det kan på sigt hjælpe i udviklingen af nye behandlingsmetoder mod søvnforstyrrelser og kronisk søvnmangel.
Studiet indikerer også, hvorfor nogle mennesker naturligt vågner tidligere, er mere produktive med kortere nattesøvn og ikke bliver påvirket af det.