Efter 12 år i spidsen for verdens badmintonforbund siger Poul-Erik Høyer farvel.
Poul-Erik Høyer har altid været en kæmper. Først på badmintonbanen, hvor han som ung dansker skrev sig ind i sportshistorien med OL-guld i 1996. Senere som international leder, hvor han i 12 år styrede verdens badmintonforbund, BWF. Nu er det helbredet, der sætter grænsen for den tidligere mester.
Siden 2015 har Poul-Erik Høyer levet med Parkinsons sygdom, en diagnose han selv valgte at dele åbent. Sygdommen, som langsomt angriber kroppens motorik, har krævet en ny form for styrke. Efter mange års kamp har han nu valgt at trække sig fra præsidentposten i BWF.
“Man skal kende sin besøgelsestid. For mig er det nu,” fortæller Poul-Erik Høyer i et interview med TV 2 Sport.
Fra dreng i Helsinge til OL-guld i Atlanta
Poul-Erik Høyer begyndte sin rejse mod verdenseliten i Helsinge i Nordsjælland. Talentet blev hurtigt spottet, og som ung amatør blev han dansk mester allerede i 1984 og 1985. I de følgende år udviklede han sig til en af verdens bedste badmintonspillere.
Karrieren toppede ved OL i Atlanta i 1996, hvor han på trods af en skadet akillessene vandt guld uden at tabe et eneste sæt. Finalen mod kinesiske Dong Jiong blev kulminationen på en drøm, og billedet af Høyer, der flår trøjen itu i jubel, står stadig som et ikonisk øjeblik i dansk idrætshistorie.
Efter OL fulgte flere store titler: to sejre i All England, tre europamesterskaber og fem triumfer i Danish Open. Men selv da Høyer trådte ud af rampelyset som spiller, fortsatte hans indflydelse i sporten.
Han blev medlem af Den Internationale Olympiske Komité og blev i 2010 optaget i Dansk Idræts Hall of Fame. Privat blev han i 1996 gift med Heidi Engell Høyer, som han har to sønner med. Parret blev dog skilt i 2015, samme år som sygdommen meldte sin ankomst.
Et liv med Parkinsons sygdom
Parkinsons sygdom ændrer livet for dem, der rammes. Det skyldes, at sygdommen påvirker hjernens evne til at styre bevægelser, hvilket kan give rysten, stive muskler og langsomme bevægelser. Tidlige tegn kan være søvnproblemer, forstoppelse og nedsat lugtesans. Diagnosen stilles typisk af en neurolog baseret på motoriske symptomer og bekræftes ofte med avancerede hjerneskanninger.
For Poul-Erik Høyer var diagnosen en hård besked. Men i stedet for at trække sig med det samme, valgte han at fortsætte kampen – både for sporten og for sig selv. Medicin, motion og et aktivt liv har gjort det muligt for ham at fortsætte sit arbejde i årevis efter diagnosen.
Et værdigt farvel til verdens badmintonforbund
Efter 12 år som præsident for BWF og mange års arbejde i sportens tjeneste tager Poul-Erik Høyer nu afsked med rollen som international leder. Hans beslutning om at trække sig er båret af respekt for både embedet og hans eget helbred.
Selvom sygdommen gradvist udfordrer kroppen, har Høyer vist, at man kan møde selv de hårdeste modstandere med værdighed og styrke. Hans livshistorie er ikke kun fortællingen om en sportsmand, men også om en mand, der fortsætter kampen – på og udenfor banen.