En ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af unge mellem 16 og 21 år ville foretrække at vokse op uden internet – på grund af det digitale pres og stigende mistrivsel.
En ny undersøgelse blandt unge i alderen 16 til 21 år viser, at næsten halvdelen ville ønske, at de var vokset op uden internet. Det skyldes blandt andet digital træthed og psykisk mistrivsel.
Undersøgelsen er gennemført blandt 1.293 unge i Storbritannien og peger på et stigende pres fra sociale medier.
46 procent svarer, at de foretrækker tanken om en opvækst uden adgang til nettet. Samtidig bakker 50 procent op om idéen om et “digitalt udgangsforbud”, hvor adgangen til apps begrænses efter klokken 22.
Sociale medier skader trivslen
Resultaterne viser også, at omkring 70 procent af de adspurgte føler sig dårligere tilpas efter brug af sociale medier. Hele 68 procent oplever, at deres tid online har negativ indflydelse på deres mentale helbred.
Det får nu flere eksperter og myndigheder til at overveje strammere regler og aldersbegrænsninger på populære apps. “Det er ikke nok med udgangsforbud og tidsbegrænsninger. Vi er nødt til at skabe platforme, der er mindre afhængighedsskabende og mere trygge for unge,” fortæller en talsmand fra undersøgelsens forskerteam.
Behov for større digitale reformer
Forskerne påpeger, at problemet ikke kun handler om skærmtid, men også om hvordan unge formes socialt og mentalt af algoritmer og online sammenligningskultur. Flere anbefaler nu politisk handling og bredere reformer, hvis udviklingen skal vendes.
Undersøgelsen kommer samtidig med, at flere store techfirmaer er under pres for at gøre deres apps mindre vanedannende og mere transparente i forhold til data og brugeradfærd. Blandt forslagene er obligatoriske pauser, aldersverificering og begrænsninger i notifikationer.
I Danmark viser en rapport fra Center for Digital Pædagogik lignende tendenser, hvor mange unge oplever, at sociale medier går ud over deres søvn, koncentration og generelle trivsel.