NYESTE ARTIKLER

Annonce: spot_img

HAR DU LÆST?

Annonce: spot_img

Heftig kritik af dansk energilov: “Staten styres af vindbranchen”

Karsten Drøjdal langer hårdt ud efter regeringens energipolitik og det omstridte lovforslag L 168, som netop er vedtaget i Folketinget.

Et bredt flertal i Folketinget har nu vedtaget det kontroversielle lovforslag L 168, der ændrer reglerne for, hvordan nye vindmølleprojekter kan gennemføres i Danmark. Men ifølge debattør og borgerrepræsentant Karsten Drøjdal er der ikke tale om grøn omstilling – men om en reel afvikling af borgernes retssikkerhed og indflydelse.

Lovforslaget, der har fået massiv opbakning fra både regeringspartier og store dele af oppositionen, betyder blandt andet, at lokale samfund og kommuner mister en række muligheder for at blokere eller ændre på placeringen af nye VE-anlæg (vedvarende energianlæg) som eksempelvis kæmpevindmøller.

“Energiministeren handler i sin gamle arbejdsgivers interesse”

Kritikken fra Drøjdal er markant og personrettet. Han beskylder energiminister Lars Aagaard – tidligere direktør i Green Power Denmark – for at videreføre sin tidligere arbejdsgivers interesser direkte fra ministerkontoret.

“Vi er vidne til en symbiose mellem embedsværk og industri, hvor VE-branchen reelt har overtaget kontrollen med Danmarks energipolitik. Og regningen sendes videre til danskerne,” skriver Karsten Drøjdal i et offentligt opslag.

Han refererer til et lækket notat omtalt i Børsen, som angiveligt viser, at tre nye havvindmølleparker, selv med statsstøtte, vil føre til højere elpriser for danskerne – ikke lavere.

Kritikpunkterne: Demokrati, retssikkerhed og skjulte oplysninger

Karsten Drøjdal og flere borgerbevægelser frygter, at L 168 underminerer både demokratiet og retssikkerheden i landdistrikterne. Han nævner blandt andet:

  • Tilbageholdelse af oplysninger om forsyningssikkerhed og økonomi i forbindelse med L 168
  • Afgørende beslutninger flyttes fra lokale fællesskaber til centrale embedsværk og brancheorganisationer
  • Oplysninger om prisstigninger på el er ikke blevet fremlagt åbent for Folketinget

Han anklager desuden ministeriet for at have delt lovforslaget i to dele – L 168 A og L 168 B – som en teknisk manøvre for at splitte modstanden og lette vedtagelsen. Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller har efterfølgende krævet ny høringsfrist og kalder processen “et demokratisk tilbageskridt”.

Kritik trods bredt flertal

Lovforslaget blev vedtaget med støtte fra S, V, SF, LA, M, KF, EL og RV. Blandt kritikere ses det som en klar linje mod centralisering og manglende respekt for lokalsamfunds selvbestemmelse.

“Det er ikke bare en teknisk energilov. Det er et angreb på dansk demokrati og vores ret til at bestemme over vores eget nærområde,” lyder det fra Drøjdal, som også kalder det “et mørkt øjeblik for Danmark”.

Han slutter med en appel til danskerne om at fastholde opmærksomheden og rejse spørgsmålet: Hvem træffer egentlig beslutningerne i Danmark – og i hvis interesse?

Peter Sørensen
Peter Sørensen
Peter er journalist på Nordic Insider. Han elsker finans, outdoor-livet, koncerter, fede gadgets og alt med tech. Har du en god idé til en historie? Så skriv til peter@nordicinsider.dk

Husk også at læse...

FLERE ARTIKLER GRATIS TIL DIG

HUSK AT LÆSE