Nye tal viser, at flere danskere vælger bylivet – mens færre bor i landdistrikterne. Den samlede befolkning er nu tæt på seks millioner.
Flere danskere har de seneste ti år valgt at flytte til byområder med over 50.000 indbyggere. Det viser Danmarks Statistiks nyeste byopgørelse.
Andelen af danskere, der bor i de største byer, er steget fra 37 procent i 2015 til 42 procent i 2025. Det svarer til en stigning på 376.192 personer på ti år. Det samlede tal for personer i de store byer er ikke oplyst, men væksten udgør en markant del af befolkningen.
Samtidig er andelen af danskere, der bor i landområder, faldet. I 2015 boede 12 procent på landet, mens det i dag kun gælder 11 procent af befolkningen. Det betyder, at 671.948 personer bor i landdistrikter ifølge Danmarks Statistik.
Udviklingen har betydning for boligmarkedet, infrastruktur og politiske prioriteringer. Flere kommuner omkring de største byer har oplevet pres på boligudbuddet og stigende priser.
Fald i landdistrikter og fremgang i byer
Danmarks Statistik har opgjort den samlede danske befolkning til 5.992.734 personer pr. 1. januar 2025. Det er en stigning på over 240.000 personer siden 2015.
Flere eksperter peger på, at politikerne må tage stilling til, hvordan fremtidens Danmark skal hænge sammen geografisk.
“Vi ser en klar tendens til centralisering omkring de største byer. Det stiller krav til både planlægning og investeringer i områder uden for byerne,” fortæller en anonym embedsmand i et notat til analysen.
Tættere byer giver nye udfordringer
Det stigende befolkningstal i byerne betyder også mere trængsel, trafik og behov for grønne løsninger. Flere kommuner arbejder allerede med strategier for bæredygtig vækst og højere boligbyggeri.
Om udviklingen fortsætter i samme tempo, vil fremtidige opgørelser vise. Men de nyeste tal tegner et klart billede af, at flere danskere vælger byen til – og landet fra.